Othilia har blivit 7 månader och sedan hon var 4 månader har vi börjat teckna som stöd till talet. Det första vi börjat med är att teckna när vi ska äta. Jag gör tecken för ”äta” när jag gör i ordning hennes mat och när vi satt oss vid bordet. Det märks att hon har börjat förstå vad som är på gång när jag tecknar. Hon lyser upp och ser förväntansfull ut.
Teckna som stöd
Båda barnen följer det som brukar kallas ”normalutvecklingen” så vi avvänder bara tecken som stöd till talet. Barn med funktionsvariation kan ha stor hjälp av att teckna som stöd och det kan ju också vara en helt nödvändig del av kommunikationen. Men att teckna som stöd är faktiskt väldigt bra för alla barn och föräldrar. Vem känner inte igen frustrationen mellan barn och förälder när barnet försöker säga något och man som vuxen inte förstår. Tecken är lättare för barnet att lära sig innan barnet kan säga orden.
När barnet inte gör sig förstådd
Äldsta dottern, som nu är 4,5 år, har alltid älskat att prata och pratade mycket redan innan någon ens förstod vad hon sa. Och just eftersom hon ville prata mycket men ingen begrep vad hon ville så blev det mycket frustration. Med henne använde vi aldrig tecken och jag inser såhär efteråt hur bra det hade varit om vi lärt oss teckna. Lite kunde jag från tiden då jag arbetade i förskolan men nu ska vi lära oss mer.
Såhär börjar vi
Lillasyster Othilia ska få börja med några tecken så att hon kan berätta för oss när hon vill äta, när hon vill ha mer, när det är dags att bajsa, om hon vill ha nappen och om är trött. Ett gäng ord ska vi ha som stöd i kommunikationen helt enkelt.
Dessutom kommer använda barnteckenboxarna från Yvonne och Marie på Barntecken. Yvonne arbetar som logoped och har skrivit här om kommunikation och barns språkutveckling. Till att börja med kör vi Barnteckenbox 1 som innehåller 10 barntecken, bland annat dricka, äta, napp och sova. Boxen innehåller också ett sånghäfte så att man kan lära sig teckna till sången ”Bä bä vita lamm”. Sång och rörelser skapar en större förståelse för orden och hjälper därför barnet att utveckla ordförrådet. Sedan får man också med såpbubblor eftersom det blir som ”mun-gympa” när barnet lär sig blåsa. Det bidrar nämligen till utvecklingen av en del språkljud. Coolt, va?
Har du använt tecken som stöd eller är det något du skulle vilja lära dig?
Ett svar till “Vi börjar teckna som stöd till talet”
Vad kul! Jag arbetade inom habilitering för några år sen och kom då i kontakt med TAKK. Sen dess har jag glömt en del, men efter att ha läst ditt inlägg är jag definitivt sugen på att börja använda det, och har börjat med just äta. Det är ju så enkelt men gör mycket. 🙂