Det finns något befriande över den här boken. Louise Winblads illustrationer gör det lättare att närma sig och att prata om det där som inte är så bekvämt att prata om eller söka hjälp för. Jobbiga känslor under första tiden med bebis, då man både av sig själv och andra förväntas vara lycklig. Något som skaver och buktar efter en graviditet och förlossning, något som gör att det plötsligt är svårt att bajsa eller att hålla tätt. Att kissa på sig gjorde man ju som liten. Men när man som vuxen kvinna gör det resulterar det sällan till ett Instagram-inlägg. Louise illustrationer om att kissa på sig som vuxen däremot, de leder till Instagraminlägg. Och det gör att problemen uppmärksammas och lyfts. Att fler vågar berätta och söka hjälp just för att de vet att de inte är ensamma.
Befriande är också tyngden boken får av att Mia Fernando, fysioterapeut och specialist i obstetik, gynekologi och urologi. För under graviditeten, inför och efter förlossningen och i början av ett föräldraskap har många av oss många frågor. Hur känns ett begynnande framfall? Vad händer med magen efter ett kejsarsnitt? När kan man träna igen och hur? Av Mia får man som läsare värdefull kunskap om kvinnokroppen och svar på många frågor.
Kvinnohälsan har inte varit en prioriterad fråga inom vården och kvinnor har länge gått med problem som påverkat livskvaliteten negativt. Den här boken ger oss kvinnor mer kunskap om våra egna kroppar, mod att våga prata om och be om hjälp och en hel del befriande skratt längs vägen.
Text: Paulina Gunnardo, Beteendevetare
Läs också: Intervju med Louise Winblad om humorn och hej hej vardag: ett sätt att prata om känsliga saker
Kanske du också vill läsa: Mia Fernando om ”Vad behöver jag egentligen veta om träning efter förlossning?”