Är du gravid nu? Hur känner du inför det som ska komma? Förberedd? Inte så förberedd? Säker? Osäker?
Och du som är nybliven förälder – hur känner du i det du står i?
Att ett litet barn ska komma till världen, och att du ska bli förälder, kan kännas stort och mäktigt. Det kan kännas fantastiskt och ibland ganska svårt att greppa. Det kan, av naturliga skäl, rymma en del osäkerhet. För hur mycket ska man egentligen förbereda sig inför tiden med bebis? Och hur mycket ska man veta innan man blir förälder?
Önskan om mer information om första tiden med bebis – redan som gravid
Många nyblivna föräldrar berättar att de hade velat ha mer information om första tiden med bebis – redan under graviditeten. Det finns en hel del vi kan ta reda på (vi kan förbereda oss för amning, fundera på praktiska och smarta inköp, få koll på hur kroppen kan påverkas osv). Det kan kännas som att man måste få koll på allt, och förbereda allt, innan bebisen kommer – men det allra mesta lär vi oss efter hand.
Jag vill därför ta fasta på just det, hur man förhåller sig till det där man kanske inte riktigt kan greppa, men som är bra att ha lite koll på redan när man är gravid. Min önskan är att du mitt i den stora omställningen du befinner sig i ska känna dig lugn och trygg inför det som ska komma.
1. Lär känna ditt barn, lär känna dig själv (och jämför dig inte med andra)
Hur din tid med bebis blir kan ingen på förhand riktigt säga. Barn föds nämligen olika från början och nyblivna föräldrars upplevelser skiljer sig åt även de. Ändå är det vanligt att vi jämför oss med varandra.
Förbereda dig på att första tiden med bebis får vara en tid då du lär känna ditt barn och lär känna dig själv. Läs på och förbered sådant du kan, men var öppen för att det är en helt ny person du tar emot till världen och att du som förälder kommer att formas och utvecklas även du. Och låt det ta den tid det behöver (och ta med dig tips 2 och 3 längs den resan).
2. Ta hand om dig själv
Barn föds hjälplösa och helt beroende av vuxnas omsorg om dem. Första tiden med bebis kan vara underbar men också präglas av sömnbrist. Det nyfödda barnet har nämligen ingen dygnsrytm. Det betyder att vi följer barnet och med tiden hjälper barnet att få en dygnsrytm.
Första tiden med bebis präglas också av ett stort fokus på bebisens behov. Det är helt i sin ordning, eftersom ditt barn behöver dig. Men glöm inte bort dig själv. Att ta hand om sig själv är viktigt, och så kommer det fortsätta vara genom hela ditt barns barndom. Hitta det som du mår bra av.
3. Hitta någon att prata med – det påverkar din hälsa positivt
Under första tiden med bebis brukar frågorna och funderingarna vara många. Att ha någon att prata med, dela vardagen med och ha någon som kan hjälpa oss att hantera utmaningar, påverkar vår hälsa positivt – både fysiskt och mentalt. Det kan vara en vän, en mormor eller någon som du kan vända dig till för att få råd och stöd om det behövs.
Till mig kan du komma om du vill ha råd och stöd eller bolla något du funderar på. Jag finns privat i egen firma och via appen Kebitz, där du kan få personlig rådgivning direkt till din telefon via chatt.
, där du kan få personlig rådgivning direkt till din telefon via chatt.
Du är också välkommen att ställa frågor i podden, bloggen, via mail eller genom att skriva PM till mig på Instagram. Att få prata, bolla och ställa frågor man funderar över är värdefullt under första tiden med bebis då frågorna brukar vara många.
Samtal och personlig rådgivning – Till mig kan du komma för samtal och personlig rådgivning via videosamtal eller telefon.
Personlig rådgivning via chatt – Jag finns som en av rådgivarna i appen Kebitz. Där kan du ställa dina frågor och få svar med personlig rådgivning direkt i din telefon.
Instagram – säg gärna hej och ställ dina frågor i ett PM
Välkommen in till bloggen på Motherhood!
Välkommen också att maila mig på hej@dittbarnochdu.se
Text: Paulina Gunnardo – Beteendevetare, föreläsare och skribent. Erbjuder stöd och rådgivande samtal.
Tips! Föreläsning: Första tiden med bebis och anknytningens betydelse för ditt barn