I vårt moderna samhälle har många kvinnor tappat tilliten till sina kroppars förmågor när det kommer till amning. Det blir allt vanligare att man som nybliven mamma stöter på amningsproblem som försvårar eller rent av omöjliggör möjligheten till helamning. En stor del av kunskapen som tidigare gick i arv från generation till generation går idag förlorad för att vi inte lever i samma typer av familjekonstellationer och samhällen som förr. Amning är en känslig process som kräver tid, tålamod och inte minst lugn och ro. Lär dig mer om hur du kan påverka amningstarten genom att stötta ditt nyfödda barns instinktiva beteende och varför det är viktigt att den första amningen får ta sin tid och inte skyndas på.
Nio steg det nyfödda barnet går igenom första timmen efter födseln
Födelseskrik
Barnet skriker reflexmässigt i och med att det tar sitt första andetag, oftast sker det inom ca 30 sekunder från födelseögonblicket. Barnmorskan torkar barnet och placerar det på mammans mage. Undvik att torka rent barnets händer från fostervatten då lukten påminner om mammans bröst och hjälper barnet att lokalisera bröstvårtan.
Avslappning
När barnet slutat skrika blir det istället avslappnat och tyst och vilar en stund för att samla kraft. Födseln är energikrävande även för det lilla barnet som just har gått igenom en tuff resa för att möta livet på utsidan.
Uppvakning
Barnet börjar göra små rörelser med huvud och axlar och försöker öppna ögonen och blinka så småningom.
Aktivitet
Barnet gör mun- och slickrörelser, slickar sig på handen och försöker lokalisera bröstvårtan med hjälp av sitt välutvecklade luktsinne. Visste du att anledningen till att vårtgården mörknar under graviditeten är för skapa en större kontrast mellan mammans hud och området runt bröstvårtan och underlätta för barnet att hitta rätt! De små knottrorna runt vårtgården utsöndrar också en doft som påminner om den innuti livmodern vilket gör att barnet instinktivt söker sig dit.
Kryp- och glidrörelser
Barnet försöker närma sig bröstet genom att göra krypliknande rörelser. Det är viktigt att barnet får ligga mage mot mage med mamman för att få möjligheten att röra sig fritt. Du kan stötta barnet i dess rörelser men låt sökandet få ta sin tid och flytta inte runt barnet i onödan, det kan störa dess beteende så att det tappar fokus och behöver börja om.
Vila
Barnet tar pauser och vilar mellan perioder av aktivitet. Det är många nya intryck att bearbeta för det nyfödda barnet.
Tillvänjning
Barnet hittar fram till bröstet och bekantar sig med det genom att känna, massera och slicka på det. Rörelserna hjälper också bröstvårtan att forma sig inför den första måltiden. Den här fasen tar ofta lång tid men vänta ut barnet och försök att inte bli otålig.
Sugstadiet
Barnet gapar stort och börjar suga på bröstet. Barnet repeterar samma sugtag vid nästa amningstillfälle och därför underlättar det om taget är korrekt redan från start. Ett för nätt tag kan skapa sårbildning på bröstvårtan och även leda till att utdrivningen av mjölken inte blir lika effektiv.
Sömn
Efter en kortare eller längre stund blir barnet sömnigt och somnar. Det har nu tillfredsställt sitt naturliga behov av att amma.
Så få störningsmoment som möjligt
Ger man det nyfödda barnet möjlighet att gå igenom de nio stegen i lugn och ro utan störningsmoment under den första timmen efter födseln ökar också chanserna för att barnet ska få ett stort och fint sugtag redan från start, vilket är en viktig förutsättning för en välfungerande amning i längden. Ibland finns dock inte de förutsättningarna och då kan man istället senarelägga amningsstarten med några timmar vilket också går bra. Men det man måste komma ihåg då är att barnet förmodligen går in i en längre period av vila inledningsvis och att man får gå igenom de nio stegen när barnet börjar piggna till igen.
Faktorer som kan påverka beteendet
Det kan också vara värt att komma ihåg att olika typer av mediciner som använts under förlossningens gång, så som värkförstärkande dropp och epiduralbedövning, kan påverka barnets medfödda beteende första timmarna efter födseln och försena eller försvåra amningsstarten.
Text: Gamze Berglund
Läs mer
→ Så påverkar stress, ängslan och oro amningen
→ 6 saker du bör veta om förlossningen
→ ”Jag har inte tillräckligt mycket mjölk!” – om mjölkproduktion och hur det funkar