En kottesaga – om nyfikenhet och mod

boken En kottesaga

boken En kottesaga

En kottesaga – om nyfikenhet och mod

”Se på Kotten där hon hänger
och dinglar i sin gran
Medan hon i vinden svänger
Ödet spinner hennes plan”

Titel: En kottesaga
Författare/illustratör: Therése Granwald, Lisa Wool-Rim Sjöblom
Förlag: Hundra Hundar
Utgivningsår: 2017
Läsålder: 3-6 år
Antal sidor: 32

En dag ramlar Kotten av sin gren och bestämmer sig för att ge sig ut i världen för att söka efter livets gåtor. Hon längtar efter att finna det stora äventyret och få se sig om i vida världen. På sin resa hittar hon nya kamrater i den hjälpsamma älgen, den flitiga myran och den charmiga julgranskotten. Men den nyfikna Kotten måste också övervinna sina rädslor.

Handlingen utspelar sig i naturen och läsaren får följa med på ett häpnadsväckande äventyr genom täta skogar där flera nya vänskapsband knyts.

Det första som slår mig när jag bläddrar i boken är att berättelsen sveper med läsaren på vers med rim likt Elsa Beskows sagoklassiker från tidigt 1900-tal. Det drömska finns här, liksom i Beskows verk som vanligtvis bjuder på fagra, detaljrika naturskildringar och den svenska idyllen. En kottesaga skildras genom vackra illustrationer i dova färger och är inte så pulserande och färgstarkt porträtterat som barnböcker vanligtvis kan vara. Men dessa toner ramar in berättelsen perfekt och knyter ihop allting till en fungerande helhet. Även kvalitén på pappret känns som att det viskar om en svunnen tid.

Förlaget hundra hundar

Den lilla i centrum

Bildens viktigaste funktion är att förmedla miljö, stämning och känslor. Det tycker jag illustratören lyckas väl med. En kottesaga är en läsvärd bok om mod, att lyssna till sin egen röst, stå upp för sig själv och göra det som känns rätt utan att låta någon annan sätta sig över en. Det är en finurlig bokidé som lyfter fram det där lilla i vår vardag som vi aldrig annars reflekterar över annat än när de bildar en hög på marken. Den lilla Kotten får stå i centrum och dra hela berättelsen från början till slut.

Fungerar även som pekbok

En bra högläsningstext bör vara lättflytande och melodisk vilket denna berättelse är. Men för att kunna tillgodogöra sig budskapet och hänga med i handlingen bör läsaren åtminstone vara fyra eller fem år gammal. Men säkerligen finns det många två- och treåriga små sagoentusiaster som förtrollas av de detaljrika bilderna och kan på så sätt tillgodogöra sig denna saga som en pekbok istället.

En kottesaga

Annorlunda berättartempo

En stor del av dagens barnlitteratur innehåller, liksom flertalet barnfilmer, ett rappt tempo där mycket händer på kort tid. Visst kan det väcka intresset hos den unga mediekonsumenten men det är också viktigt att kulturarbetare fortsätter producera alster för barn där allting kanske inte måste gå så fort hela tiden. Att skapa en behaglig och lugn berättarton i en fridfull natur som för många är avkopplande i sig. Precis som i den miljö där vår lilla Kotte lär känna sig själv och sin omgivning ännu mer.

Emelie Loxi


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *