Ett av fem barn i Sverige utsätts för sexuella övergrepp under sin barndom. Fruktansvärda siffror – och ändå pratar vi så lite om det. Childhood vill bryta den tystnaden. Våld och övergrepp mot barn går att förebygga. Childhoods devis är att det är lättare att bygga starka barn än att laga trasiga vuxna.
Vilka barn hjälper ni?
Våld och sexuella övergrepp mot barn existerar i alla kulturer, i alla länder och i alla samhällsklasser. Generellt kan man säga att förövare söker sig till barn som av olika skäl är lättare att förgripa sig på och där risken för upptäckt är mindre.
Barn utan trygga och stabila vuxenrelationer är en sådan grupp. Risken ökar både på grund av att de kan befinna sig i farligare miljöer och inte har vuxna som har tillsyn över dem men det kan också vara på grund av att de är lättare att manipulera och grooma eftersom de ofta saknar eller inte får tillräckligt med närhet, kärlek och bekräftelse från vuxna som vill dem väl.
Barn med olika typer av funktionsvariationer är också särskilt utsatta, både på grund av att de oftast i högre grad och under längre tid är beroende av vuxna men också på grund av att de kan ha svårare att berätta och vittna om vad de varit med om. Vissa typer av funktionsvariationer kan också göra att barnen har svårare att förstå och tolka vad som händer när de utsätts för sexuella övergrepp.
En annan grupp som är särskilt utsatt är barn som betecknar sig som homo-, bi-, eller transsexuella eller som har en könsidentitet som avviker från normen.
Hur kan jag göra för att hjälpa barnen genom Childhood?
Childhood finansierar sin verksamhet enbart genom gåvor från personer som dig och mig. Det lättaste sättet att stödja oss är att swisha en gåva till 90 90 036, köpa vårt armband i vår webbshop eller bli månadsgivare på www.childhood.se
Hur når hjälpen fram?
För att den som ger en gåva till oss ska vara helt säker på att pengarna når fram, har vi en noggrann urvalsprocess när vi bestämmer projekt som ska få vårt stöd. Childhood stödjer organisationer och projekt världen över, alla med målet att inget barn ska hamna i våldsamma och riskfyllda miljöer. Vi arbetar i länder där vi bedömer att vi har störst möjlighet att göra skillnad. Det direkta arbetet med barn i utsatthet och deras familjer görs av våra projektpartners på plats, som lever och verkar nära dem de stödjer.
#Bryttystnaden
Ett av fem barn i Sverige utsätts för sexuella övergrepp – men vi är övertygade om att många övergrepp mot barn går att förebygga genom att vi bryter tystnaden kring dem. #metoo har tydligt visat hur snabbt ett sådant samtal kan komma igång – nu är det dags att ge debatten ett barnperspektiv! Kampanjen går ut på att vi vuxna måste tala om sexuella övergrepp mot barn och framför allt, prata med barnen! På vår hemsida har vi därför samlat handfasta råd och tips på vad man kan säga och göra genom att lyssna, tala och ge. Läs mer här: https://childhood.se/lyssna-tala-ge/
Läs mer:
→ Föreläsning om orosanmälan
→ Föreläsning om barns rättigheter