Barn som vägrar vagn. Det kanske man inte tänkte på när vagnen stod där i hallen, bäddad och redo att användas av en bebis som strax skulle komma ut till världen. Men så anländer en bebis som inte alls gillar dessa planer. Och kanske är hen också väldigt tydlig med det.
Tack och lov finns det mycket positivt med att bära sitt barn och att låta barnet vara nära. Och det finns förstås alternativ till vagn, som att bära barnet i sele eller sjal. Men ibland kan vagnen behövas. Här får du tips från andra föräldrar på hur de gjort.
Tips för bebisar som inte vill ligga i vagnen
Ett vanligt skäl till att bebisar inte uppskattar vagnen är att de vill ha mycket närhet, vilket är helt i sin ordning. Redan när barn är små kan vi märka skillnad i barns olika temperament. En del är mer tydliga än andra med vad de vill och behöver, några är pigga och vill vara med på allt och en del har svårare än andra att komma till ro. Här är några tips som kan hjälpa dig med bebis.
- Bebisar vill gärna känna att de är ombylsade för att känna sig trygga. Testa lägga ner ett babynest i vagnen om det får plats.
- Har du en vagn med möjlighet att byta sufflett? Har du ett piggt barn som gärna är med på vad som händer runt omkring kan du testa ta ner suffletten, använda solparaply eller byta till en sufflett med nät om det är möjligt.
- En del barn kan tycka det är okej med vagnen en stund. Ha en sele eller sjal redo i varukorgen när bebis tröttnar på vagnen och hellre vill vara nära.
- Trygghetssaker – kanske finns det en nalle eller en snuttis som barnet tycker mycket om? Ta med den i vagnen.
Tips för äldre barn som vägrar vagn
Lite äldre barn har ofta spring i benen. Och det är ju inte så konstigt. Vilken fantastisk upptäckt att kunna ta sig fram själv! Och så mycket som finns att upptäcka! Att be ett barn att sitta still kan tyckas verka enkelt. Det är ju bara en sak man ber barnet om! Fast.. i själva verket ber vi barnet om flera saker under vagnfärden. Det handlar bland annat om att reglera energinivån (springa/inte springa) och hämma impulser från hjärnan som säger åt de små benen att röra på sig mot allt som finns att utforska. Att hämma impulser och ”vänta med att springa eller gå till sen” kan vara svårt när man är liten. Här får du tips som kan hjälpa när de små har svårt att sitta stilla.
- Mellis och snacks – Passa på att ta melliset på vagnpromenaden! Preppa en matlåda med tilltugg, kläm-smoothisar, matmuffins, frukt och annat plock. Tips på mellis och klämmis-påse i silikon som du kan fylla med smoothie hittar du här.
- Pixiböcker – Packa en liten väska med pixiböcker som barnet kan bläddra i under vagnpromenaden
- Lekar – Testa räkna antal röda bilar eller peka på alla djur ni ser längs vägen. Det finns många lekar man kan leka i barnvagnen och på bilresan. På det sättet övar ni samtidigt färger, stimulerar språkutvecklingen, introducerar enkel matematik, och utvecklar ordförrådet.
Om du ändå måste ha alternativ till vagnen
- Springcykel – bra för motoriken och barn med mycket energi som tycker det är svårt att sitta stilla
- Ståbräda – en ståbräda är bra för storasyskon som har småsyskon som ska ligga i vagnen. Men de är också bra för barn som kan tänka sig sitta i vagnen en stund men sen hellre vill stå upp och åka med.