Gravid vecka 40
Gravid vecka 40 och 6 dagar kvar till beräknad förlossning!
I min publiceringsplan skrev jag ”Gravid vecka 40?” den här dagen. Skulle jag vara gravid? Skulle vi vara inne på förlossningen? Hade hon kommit? Hur skulle det i så fall ha gått?
Med facit i hand: här sitter jag, jättegravid och har gått in i vecka 40. Ingen lillasyster ännu och jag har ingen aning om när förlossningen kan starta. Jag bara vet att det kan starta när som helst!
Mental förberedelse inför förlossningen
De allra flesta väntar i 9 månader på förlossningen. 9 månader! Det hinner hända mycket med våra tankar och och känslor under den tiden. När förlossningen närmar sig såhär i slutet förbereder vi oss ännu mer mentalt på vad som kan komma. Kanske läser du på om hur och när en förlossning startar för att kunna skapa dig en bild av vad du ska vara med om.
Förväntningar och brist på kontroll kan skapa oro och frustration
Förväntningar skapas när vi tänker oss att något ska vara eller bli på ett visst sätt. Känslan av att inte ha kontroll, att gå och vänta på att en förlossning ska starta och vetskapen om att den kan starta och bli på ett sätt vi inte har tänkt oss kan skapa både oro och frustration. För att inte tala om när det kommer igång och den kanske inte alls startar och utvecklas på ett sätt som vi tänkt oss.
För egen del gick vattnet under en middag, ett tag innan jag förväntat mig att mitt barn skulle komma ut. Dottern hade dessutom bajsat i vattnet, vilket kan tyda på att barnet är stressat, så vi var tvungna att åka in på antentalen – en avdelning man får vara på om man själv eller ens barn i magen behöver behandling eller övervakning. Och det var inte vad jag hade tänkt mig.
Förväntningar påverkar våra upplevelser av förlossningen
Det är vanligt, normalt och mänskligt att vilja ha kontroll över vad som händer med ens kropp och med ens liv. Just hur och när förlossningen startar kan vi inte påverka i någon större utsträckning, om man inte gör ett planerat snitt.
Förväntningar på hur förlossningen ska starta och hur den ska gå påverkar våra upplevelser efteråt. Det påverkar hur vi upplever smärtan, hur vi upplever bemötande, om upplevelsen av förlossningen var positiv eller negativ. Det är alltså inte bara vad som faktiskt händer under själva förlossningen som påverkar din upplevelse av den – utan också dina förväntningar på den.
Önskningar istället för förväntningar
Jag tror att det är viktigt att försöka, så gott det går, att vara öppen för att det kan bli på olika sätt, att det kan vara svårt att föreställa sig hur det ska bli eller hur förlossningen ska upplevas. Och att våra förväntningar istället uttrycks med vad vi önskar oss av förlossningen. Att eventuell partner, doula och barnmorskor får veta vad vi har för önskningar på vår förlossning så att de kan guida oss dit i den mån det går.
För hur och när en förlossning startar och vad som händer under förlossningen kan vi inte veta i förväg. Men vi kan lita på att vår kropp kan föda och att vi tillsammans med de som finns omkring oss kan vara ett team som tillsammans tar emot ett barn på bästa möjliga sätt ♥
Läs mer: 6 saker du bör veta om förlossningen
6 svar till “Gravid vecka 40 – Förväntningar på hur och när förlossningen startar”
Min blev inte alls som jag tänkt mig. Han kom ca 1 vecka tidigare än beräknat. Inga pauser mellan värkarna. Inget minne mellan ca 15.00-22.00. Jag har fått läsa mina journaler för att försöka minnas. Han kom, oplanerat, med rumpan före, inget snitt mm mm. En förlossning jag helst av allt vill radera ur mitt minne. Han mår bra idag men det kunde ha gått rent åt pipan 🙁
Önskar dig all lycka till, för som du skriver, det kan bli precis hur som helst 🙂
Fy, då 🙁 Vilken tuff förlossning! Skönt att det gick bra med honom <3
Lycka till nu när det är så nära 🙂
Tack!! 😀 ❤️
Lycka till när det är dags!!! <3
Tack!! ❤️