Babyloonz – rolig och pedagogisk app för små barn
Många små barn spenderar tid framför skärmar eftersom tekniken finns omkring oss på ett annat sätt än när vi var barn. Eftersom jag de senaste 15 åren har arbetat med barns utveckling är det viktigt för mig att hitta program och spel som både är roliga, underhållande och pedagogiska. Det senaste jag och Henny har provat är Babyloonz.
Med tanke på att jag vill hitta appar som både är roliga och pedagogiska berättar jag först lite kort om hjärnans utveckling hos små barn och skärmtid och sen om varför jag gillar Babyloonz.
Hjärnans utveckling hos små barn
Små barns hjärnor har en blixtsnabb utveckling och aktiviteten i hjärnan påverkar funktioner senare i livet. När barnet föds består hjärnan av ungefär hundra miljarder nervceller, lika många som hos en vuxen. Barnet översköljs sen av massor av sinnesintryck (det räcker med den vanliga vardagen för att det ska bli många, många intryck för ett barn) och då bildar nervcellerna kopplingar till andra nervceller. När barnet är tre år har det fått ungefär hundra biljoner kopplingar. Hundra biljoner kopplingar! Det händer grejer, alltså! Idag när även små barn spenderar tid framför skärmar är det förstås viktigt att vi ser över vilka intryck barnen får.
Skärmtid
Jag tycker faktiskt inte om ordet ”skärmtid” och här berättar jag mer om varför jag tycker att vi ska sluta prata om skärmtid. Det finns bra grejer och det finns dåliga grejer. Man kan vara fysiskt aktiv både under skärmtiden och utanför och man kan vara stillasittande under skärmtid och annan tid under dagen. Allt har alltså inte med själva tiden att göra. Dessutom behövs mer forskning för att ta reda på vad som påvekar, hur och när. Skärmarna har ju precis gjort entré i barns liv och för att veta mer om vad som händer så behövs mer studier, bland annat sånna som kommer sträcka sig över lång tid innan vi får svar.
Nu kollar vi på Babyloonz! 🙂
3 tankar om Babyloonz
Tempot
Många barnprogram och spel har ett alldeles för högt tempo som gör att det lilla barnets hjärna har svårt att hinna bearbeta och sortera intrycken. I Babyloonz pratar eller visar de saker i ett lägre tempo som barn kan hänga med i. I appen får man bland annat träffa Josie och Nani (supersöta förövrigt) och de både sjunger och pratar i ett behagligt tempo. Tumme upp för sånt!
Pedagogik
Spelen och filmerna är pedagogiska och genomtänkta. Ett exempel är ”Lära med leksaker” där de visar och berättar om olika delar när de bygger ihop en båt. De håller upp delarna, berättar om de ska placeras framför eller bakom, uppe eller nere och de berättar om färger, storlekar etc. På så sätt lär sig barnet olika begrepp och utvecklar ordförrådet. Tumme upp!
För mig som förälder
Jag förespråkar förstås att man som vuxen har koll på vad barnen gör med paddan, mobilen, datorn eller vad det nu är. Att man finns med och pratar med barnet om vad som händer, kan förklara osv. Men som förälder kan man ju inte alltid sitta med precis hela tiden, alla gånger. Något kanske står på spisen, man behöver gå på toaletten, ett syskon ropar eller en liten bebis behöver uppmärksamhet. Ni vet hur det är.
I Babyloonz känner jag mig trygg med att spelet är fritt från våld och konflikter. Fritt från reklam min dotter kan råka trycka på eller grejer som måste köpas inuti appen. Och samtidigt som det är lek och underhållning finns det massa pedagogiska inslag för barnet. Sånt uppskattar jag! Tumme upp för det!
Här hittar du Babyloonz
I appen kan man se allt material både online och offline (bra om man är ute och reser eller inte har tillgång till wifi) och så kan man skapa egna spellistor med barnens favoritprogram. Och så kommer det nya barnprogram kontinuerligt, så det finns alltid nya saker att titta på.
Läs mer: Små barn och skärmar – ska vi (sluta) prata om skärmtid?