Högläsning är viktigt för att stimulera barnets språkförståelse och uppmuntra den lilla till att genom lek och lust upptäcka allt spännande som ryms i barnlitteraturen. Det är aldrig för tidigt att läsa för sitt barn. Pekböcker är ett tacksamt format att inleda den litterära upptäcktsresan med.
Barnlitteratur med pekbokskaraktär är böcker där bilderna dominerar i handlingen och endast enstaka ord förekommer. Ofta är de i hårdare material, som hårdpapp. Det finns också pekböcker i tyg. Detta format är toppen för de allra minsta barnen. Vissa diskussioner menar dock att eftersom dessa typer av böcker innehåller så lite ord och information bör de ifrågasättas hur kunskapsbildande de egentligen är. Men det är något som jag frångår helt i detta inlägg. För min son utgör pekböcker ett viktigt inslag i mötet med barnlitteraturen.
Ljud kan vara abstrakt
Det är här första mötet mellan det lilla barnet och boken sker. Visst är det underbart att studera sitt barns reaktion och fascination när den lilla tar del av allt underbart som ryms mellan bokpärmarna?
När jag och min son läser pekböcker fyller jag ut med information beroende på vad han verkar intresserad av. Han pekar alltid på bilderna och tillsammans sätter vi ord på vad sidorna visar. Ljud är ofta abstrakt för barn och det är inte alltid självklart att urskilja alfabetets olika nyanser och de enstaka ljuden i ett ord eftersom barnet upplever ordet som en helhet. Därför är det till stor hjälp för barnet att den vuxna sitter bredvid och engagerar sig i sagostunden.
Klassiker och nytt
Här hemma varvar vi klassiker som Max-böckerna och favoriten Knacka på! med nya verk, exempelvis Nisse och Nora rymmer och självklart barnens ögonstenar – Babblarna. Vi har läst Alfons kompisar under både sommaren och hösten. Fortfarande är den lika spännande att bläddra i. Alltid finns det något nytt att upptäcka. En annan spännande och populär funktion är pekböcker med olika ljud där temat kan vara musik, djur eller fordon. Leopold älskar att lyssna på fågelkvitter, hundar som skäller och katter som jamar. Här ges även möjlighet att öva finmotoriken när den lilla läslusen trycker på ljudknapparna. Tummen upp!
1, 2, 3, 4 nu åker vi. Lilla björn åker raket är en boardbook med färgstarka bilder och finurliga rim. Tåliga flikar att dra i för den nyfikna läsaren. Tittut! God natt är en mysig sagobok med kikhål och handtag. Var gömmer sig den trötta månen och vad är det som glittrar på himlen? Den här boken har vi läst många gånger innan läggdags.
Be bibliotekarien om tips
Det finns en uppsjö av pekböcker i alla dess former och material. Även bibliotek brukar tillhandahålla ett brett utbud av spännande böcker för de allra yngsta. Ett tips inför ert första besök är att be bibliotekarien om förslag på passande och aktuell läsning för dig och ditt barn. Jag ägnande många dagar på bibblan med Leopold under föräldraledigheten och fick ofta både råd och uppmuntran av fantastiska barnboksbibliotekarier vilket bidrog till en positiv läsupplevelse för både mig och min son.
Hoppas ni hittar just era pekboksfavoriter! Lycka till!
Emelie Loxi
→ Läs också: Hur skapar du en inbjudande läsmiljö för ditt barn?