Förlossningen är tveklöst en av livets största händelser! Den kan vara något du ser fram emot med nyfikenhet eller något du helst undviker att tänka på. Varje förlossning är unik och glöm inte bort att du är fantastisk vilket sätt du än må föda på!
- Ingen förlossning är den andra lik. Förlossningar är helt unika i sin natur och det går inte att förutspå förloppet i förhand. En och samma kvinnas förlossning kan skilja sig åt mellan gångerna om hon föder fler barn.
- Första förlossningen är oftast den som tar längst tid. Hur lång tid det tar kan skilja sig åt från kvinna till kvinna men det är fullt normalt för en förstföderska att förlossningen tar 12-18 timmar från och med den aktiva fasen. Det kan såklart gå snabbare men också ta längre tid utan att det är något konstigt med det.
- Oftast gör öppningsfasen ondare ju snabbare den går. Det kan låta avundsvärt att höra om någon som fött barn på tre timmar från första värk om man själv har haft en lång förlossning men då kan man trösta sig med att smärtan oftast bli mer intensiv ju snabbare öppningsarbetet går.
- Kroppen vet hur man föder barn. En frisk kvinnas kropp klarar av att föda ett barn utan en massa medicinsk hjälp. Ger man kroppen möjligheten att föda i lugn och ro, med stöd och utan tidspress ger man också kroppen de bästa förutsättningarna att göra det på ett så riskfritt sätt som möjligt.
- Risken att få en allvarlig bristning i underlivet minskar om krystningen får ske oforcerat och helst inte liggandes på rygg. Vävnaden i underlivet består av veckad slemhinna och är konstruerad för att kunna töjas ut och sedan dra ihop sig igen. Att krysta oforcerat innebär att du själv trycker på när du får en krystimpuls och inte på någon annans inrådan om att krysta. Medicinsk smärtlindring kan försvåra möjligheten att krysta oforcerat. Smärtlindringen kan nämligen ta bort både krystimpulsen och smärtan i underlivet som fungerar som en indikator för hur mycket du ska trycka på i förhållande till vävnadens behov av att sakta men säkert töja sig. Knästående eller liggandes på sidan har visat sig vara gynnsamma ställningar för att minimera risken för allvarliga bristningar i underlivet. Är man osäker på hur man ska krysta hjälper barnmorskan till och instruerar.
- Du är fantastisk hur du än föder barn! Det finns inget rätt eller fel sätt att föda barn på. Alla är vi olika och lika många olika sätt finns det också att föda barn på! Vare sig det är med planerat- eller akut kejsarsnitt, igångsättning eller spontan värkstart, med eller utan smärtlindring eller med hjälp av en sugklocka så är du fantastisk som burit och livnärt ditt barn i din kropp! Förlossningen är bara det tillfälle då ditt barn ska få möta världen, det är bara starten till allt det underbara som väntar.
Text: Gamze Berglund, Doula
Välkommen på event och föreläsning om förlossning och första tiden med bebis!
2 svar till “6 saker du bör veta om förlossningen”
Vilket bra o nyanserat inlägg! 🙂 Jag tycker det är så viktigt med pepp inför en förlossning, men minst lika viktigt att vara beredd på att det kanske inte blir precis som man hoppas men att det faktiskt är helt okej det också! https://mellan-raderna.com/2019/01/08/nar-forlossningspeppet-gar-for-langt/
Kul att du tyckte om inlägget! ?